58 Yıldır Çakmak Tamirciliği Yapıyor

Sakarya’da baba mesleğini yapmak için üniversiteden ayrılan 68 yaşındaki Necdet Konuk, 58 yıldır çakmak tamirciliği yapıyor.

Sakarya’da yaşayan Necdet Konuk, 10 yaşında babasının yanında başladığı çakmak tamirciliğini 58 yıldır sürdürüyor. Baba mesleği için üniversiteden ayrılan Konuk, Adapazarı ilçesindeki Tarihi Uzun Çarşı’daki 4 metrekarelik dükkanda çakmak tamirciliği yapıyor. Parçalarının temini sonrasında tamir edemeyeceği çakmağın olmadığını kaydeden Konuk, ucuz çakmak üretiminin artması neticesinde mesleğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını aktardı.

“Sakarya’da bu mesleği sürdüren tek kişi olduğumun kanısındayım”

Mesleklerinin artık bitme noktasına geldiğini belirten Konuk, “58 yıldır bu işi yapıyorum. Baba mesleğini Uzun Çarşı’nın farklı adreslerinde yapmaktayım. Sakarya’da bu mesleği sürdüren tek kişi olduğumun kanısındayım. Mesleğimizde şu an çırak yetişmiyor. Mesleğime 10 yaşımda başladım. Babam çakmak tamircisi olduğu için ben de okul çıkışları yanına giderdim. Heves ettiğim için babamdan sonra bu mesleği ben yaptım. Bu işi hobi olarak yapıyorum. Mesleğimi severek yapıyorum. Yapamayacağım çakmak olmadığını düşünüyorum. Parçaları olması şartıyla” dedi.

“Bu mesleğin gelecekte yapılamasını zor görüyorum”

Çırak yetişme hususuna değinen Konuk, “Herkes çocuklarını okutmak istiyor. Bizim mesleğimiz dışında terzilik ve saatçilik gibi mesleklerde de çırak sıkıntısı var. Büyüklerimizin çocukları okutmaları dışında çocukların boş vakitlerinde bizim gibi küçük mesleklere yönlendirmelerini tavsiye ediyorum. Bu mesleğin gelecekte yapılamasını zor görüyorum” diye konuştu.

“Teknolojinin gelişmesi ve ucuz çakmak üretiminin artması bizim işlerimizi çok etkiledi”

Ucuz çakmak üretiminin mesleğini etkilediğini aktaran Konuk, “Teknolojinin gelişmesi ve ucuz çakmak üretiminin artması bizim işlerimizi çok etkiledi. Şu an 10-15 TL arası çakmaklar satılıyor. Bizim gibi kaliteli çakmak yapan kişiler olmadığı için insanlar ucuz çakmak almayı tercih ediyor. Çakmak tamir fiyatlarımız çakmak çeşitlerine göre değişiyor. Büfelerde 10-15 TL’ye satılan çakmaklar var. Bu tarz çakmaklar tamir edilecek tarzda değiller. Ben daha çok kaliteli ve antika çakmaklar tamir etmeyi tercih ediyorum. Onlar sayesinde ayakta durmaya çalışıyorum. Gençler daha çok benzinli çakmaklar tercih ediyor. Eski çeşit çakmaklara ilgi var. Yeni nesil babasından veya dedesinden kalma saatlere merak sarıyorlar” şeklinde konuştu. – SAKARYA

Related Posts

Zarif, rahat ve sofistike yaz stiliyle Pitti’de Damat Tween rüzgarı

Damat Tween, Floransa’da düzenlenen dünyanın en prestijli erkek moda fuarı Pitti Uomo’da ipek, keten ve pamuk dokularla zarafeti rahatlıkla birleştirdiği ve yaz mevsimini sofistike deneyime dönüştürdüğü İlkbahar/Yaz 2026 koleksiyonu ile lüks erkek modasında geleceğin vizyonunu gözler önüne serdi.

Sanayi üretiminde toparlanma sinyali

Mayıs ayı sanayi üretimi verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından yayımlandı. Açıkalanan veriler sanayi üretiminin yıllık yüzde 4,9 arttığının gösterdi. Sanayi sektörünün alt kalemlerine bakıldığında: Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü …

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Kredi kartı kullananlar dikkat: Kişi sayısı 1 milyonu aştı!

Yüksek faiz oranları, özellikle kredi ve kredi kartı borçlularını zor durumda bırakıyor. Bu yılın ilk beş ayında yasal takibe girenlerin sayısında ciddi bir artış gözlemlendi. Borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı 1 milyonu geçti.