Şiddetli bir çatlak, bildiğimiz coğrafyayı değiştirebilir: Dünya parçalandı…

Etiyopya’da Oluşan Büyük Çatlak, Afrika’yı Kızıldeniz Benzeri Bir Okyanusa Dönüştürebilir

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, beklenen kırılmanın daha önce gerçekleşebileceğine işaret ediyor.

Fransız medyası Ouest-France’ın haberine göre, Etiyopya’nın Afar bölgesinde büyük bir çatlak oluşarak Afrika’nın yeni bir okyanusa evrilmesine yol açabilir. Bu doğal süreç birkaç yıl önce fark edilse de, 2023 yılı sonunda yapılan yeni bilimsel araştırmalar, bu jeolojik kırılmanın beklenenden çok daha erken bir dönemde gerçekleşebileceğini ortaya koydu.

New Orleans’taki Tulane Üniversitesi’nden jeofizikçi Cynthia Ebinger, bu jeolojik kırılmanın süresinin yaklaşık bir milyon yıl kısaldığını, hatta belki de daha fazla azaldığını belirtti. Bu önemli gelişme, 2005 yılında üç tektonik plaka arasında meydana gelen bir dizi depremle başladı.

Kızıldeniz Benzeri Bir Durum Oluşacak

Nubia, Arap ve Somali plakalarının etkileşimi sonucu milyonlarca yıl süren bu süreç, bilim insanlarının keşifleriyle hızla ilerliyor ve bölgedeki jeolojik değişimlerin daha erken yaşanacağı öngörülüyor.

Yaklaşık 60 kilometre uzunluğa ve 10 metre derinliğe sahip olan bu fay, zamanla derinleşerek kıta kabuğunun okyanus kabuğuna dönüşmesine yol açıyor. Ancak Tulane Üniversitesi’nden Cynthia Ebinger, bu sürecin tam anlamıyla yeni bir okyanus yaratmayacağını belirtiyor.

Ebinger, bunun yerine “genişleyen bir Kızıldeniz” benzeri bir durum oluşacağını ifade etti. Bu dönüşüm, bölgedeki jeolojik yapının değişimine işaret ederken, bilim insanları bu yeni oluşumun doğasını daha iyi anlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Arap levhası, Afrika levhasından yılda yaklaşık 2,5 santimetre kadar ayrılırken, Nubia ve Somali levhaları her yıl ortalama bir santimetre kadar birbirinden uzaklaşıyor. Bu yavaş fakat sürekli hareket, birkaç yıl içinde kıtanın ikiye bölünmesine yol açabilir ve bu süreç, büyük bir miktarda tuzlu suyun ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bilim insanları, bu jeolojik değişimlerin gelecekte nasıl şekilleneceğini ve bölgedeki ekosistemlere etkilerini merakla inceliyor.

Related Posts

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Honda’dan radikal karar: Üretim askıya alındı

Japon otomotiv devi Honda, uzun süredir önemli yatırımlar yaptığı hidrojen yakıt hücreli araç teknolojisinden beklenmedik bir kararla geri çekildiğini duyurdu. 6 Temmuz 2025 Cumartesi günü yapılan açıklamaya göre, şirket üretim stratejisini önemli …

Türkiye’nin süper bilgisayarından 7 bin 400 kişi yararlandı

Süper bilgisayardan 7 bin 400’den fazla araştırmacı faydalanırken ağustosta devreye alınacak 3’üncü faz ile yapay zeka ve veri yoğun bilimsel uygulama hizmetlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Beyinde yeni çağ! Savaş alanında zihin okuma

Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi (fNIRS) teknolojisine dayanan bu sistem, sahadaki bilişsel performansı izleyerek görev güvenliğini ve operasyonel başarıyı artırmayı hedefliyor. Sistem, beynin alın bölgesine yerleştirilen optik sensörler …

Turuncu yakıt ışığı yandığında bile kilometrelerce yol alabilen 10 otomobil

Aracın turuncu yakıt ışığı yandığında çoğu sürücü panik yapar. Peki bu uyarı ışığı yandığında aracınız ne kadar daha gidebilir? İşte otomobil markalarına göre yakıt bitmesine rağmen kaç kilometre daha gideceklerine dair o liste

Çin yapay zeka sektörünü istilaya hazırlanıyor: DeepSeek benzeri 100 model kapıda

Çin Halk Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhu, Çin’in gelecek 18 ayda DeepSeek yapay zeka modeli gibi 100’den fazla yeniliği hayata …