Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Yatırım Aracı Değerlendirmesi: Külçe Altın Son 30 Yılda En Çok Getiri Sağlayan Yatırım Aracı

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, yatırım araçlarının 30 yıllık getirilerine dikkat çekerek, bu süre içinde en çok getiri sağlayan yatırım aracının külçe altın olduğunu belirtti.

Aktaş, altının 1997 yılından bu yılın haziran ayına kadar reel olarak yüzde 546 oranında değer kazandığını vurguladı. Yaptığı hesaplamalara göre, 1996 yılında külçe altına yapılan 100 TL’lik yatırımın, bu haziranda reel olarak 446 TL kazandırdığını açıkladı.

BİST’in yüzde 67’lik getiri ile ikinci sırada yer aldığını belirten Aktaş, hisse senetleriyle yapılan yatırımların da yüksek kazançlar sağlayabileceğini ancak endeks bazında ortalamanın bu düzeyde olduğunu ifade etti.

Aktaş, son 30 yılda altın ve BİST dışında kazanç sağlayan başka bir finansal aracın bulunmadığını dile getirdi. Mevduatın yalnızca yüzde 5 getiri sağladığını belirten yazar, dövizin uzun dönemde enflasyonun üstünde getiri sağladığı algısının ise sayılarla örtüşmediğini vurguladı.

Uzun dönemde reel olarak doların yüzde 37, euro’nun ise yüzde 45 oranında değer kaybettiğini belirten Aktaş, “2002’den önce euro mu vardı?” sorusuna da açıklık getirerek, hesaplamaların 2002’den önce Alman Markı üzerinden yapıldığını, sonrasında ise euro üzerinden devam ettiğini belirtti.

Yazının tamamını okumak için: Buraya tıklayın.

Related Posts

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.

Kredi kartı kullananlar dikkat: Kişi sayısı 1 milyonu aştı!

Yüksek faiz oranları, özellikle kredi ve kredi kartı borçlularını zor durumda bırakıyor. Bu yılın ilk beş ayında yasal takibe girenlerin sayısında ciddi bir artış gözlemlendi. Borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı 1 milyonu geçti.

Fındıkta tarihi zafer: Ferrero’nun faaliyetlerine mahkeme freni

Hakan YILDIZ / Ordu – YENİÇAĞ Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, kararı “üreticinin, emeğin ve yerli piyasanın zaferi” olarak nitelendirdi. Feyzi, “Fındıkta söz üreticinin olmalı” diyerek yıllardır süren tekelleşme karşıtı mücadelenin meyvesini …

Kuzey Makedonya’da enflasyon şoku

Kuzey Makedonya Devlet İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre, Haziran 2025’te yıllık enflasyon oranı yüzde 4,5 olarak kaydedildi. Bu oran, Mayıs ayındaki yüzde 3,3’lük enflasyona göre belirgin bir artış anlamına geliyor. Enflasyondaki …

Trump’ın yeni tarife tehdidi yatırımcıları endişelendirdi: Küreselde satış dalgası başladı!

ABD Başkanı Trump’ın tarife ertelemesini 1 Ağustos’a uzatmasının ardından BRICS yanlısı ülkelere yüzde 10 vergi uygulayacağını açıklaması, küresel risk iştahını sert şekilde düşürdü. ABD ile AB ve Japonya arasındaki ticari belirsizlikler sürerken, Avrupa ve Asya borsalarında satışlar hız kazandı. Gözler Fed’in faiz kararlarına ve ABD’nin yeni ticaret mektuplarına çevrildi.