Almanya’da araştırmacılar, kalp hastalıklarının tedavisi için “kalp kası yamaları” geliştirdi

Alman Bilim İnsanlarından Unutulmaz Bir Buluş: Kalp Hastalıklarının Tedavisi İçin Yenilikçi Yöntem!

Almanya’da yapılan bir araştırma, kandan alınan ve kök hücreye dönüşebilen “kalp kası yamaları” sayesinde kalp hastalıklarının tedavi edilebileceğini gösterdi.

Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nden gelen bilim insanları, bu tedavi yöntemini önce maymunlar üzerinde deneyerek doğruladı ve sonrasında 46 yaşındaki bir kadın hastada başarıyla uyguladılar.

Kalp krizi sonrası kalp yetmezliği yaşayan hastanın kalbinin dış yüzeyine 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştiren araştırmacılar, hastanın durumunun 3 ay boyunca stabil olduğunu tespit etti.

Üç aylık süreç sonunda yapılan incelemelerde, kas yamalarının kalbe bağlanarak damarlar oluşturduğu ve kalbin pompalamasına güvenli şekilde destek olduğu gözlendi.

Araştırmacılar, kas dokularının göğüste küçük bir kesiyle kalbin yüzeyine dikildiğini belirttiler ve tedavinin kalp nakli ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmak değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak amacıyla geliştirildiğini vurguladılar.

Aynı tedavi yöntemi 14 hastaya daha uygulanan araştırmacılar, daha fazla hasta için bu yenilikçi yöntemi kullanmayı planlıyorlar.

Yapılan araştırmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayımlandı ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer almakta olup erken teşhisinin tedavide büyük önem taşıdığını belirtildi.

Uzun yıllardır kök hücrelerin ve kök hücreden üretilen kas dokularının kalbe yerleştirilmesi konusunda yapılan araştırmaların, çoğunlukla düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi tepkileri gibi engellere takıldığı ifade edildi. (AA)


Related Posts

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Halk arasında kelebek hastalığı olarak adlandırılan lupus, bağışıklık sisteminin vücudu hedef alarak pek çok organı etkileyebildiği kronik bir rahatsızlık. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, lupusun düşündüğünüzden daha yaygın olduğunu belirterek, “Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak erken fark edilmezse, etkileri ciltle sınırlı kalmayıp böbrekler ve kalp dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilir” diyor.

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.