“HATAY ULUSAL MESELEMİZDİR” ULU ŞEFTEN MİLLETE!
7 TEMMUZ 1938
Hatay ulusal meselmizin dostça önlemlerle müspet sonuca ulaştırılmasından duyulan sevinç yerindedir. Atatürk hataylıların tazım ve teşekkür telgrafına da saadet dileklerile cevab verdiler.
İstanbul 6 ( A. A. ) – Reisicumhur Atatürk Hataydan aldıkları, tazim ve teşekkür telgraflarına aşağıdaki karşılığı vermişlerdir:
Sizin için artan saadet ve refah dilerim.
K. ATATÜRK
MİLLETE CEVAB
İstanbul 6 (A. A.) – Reisicumhur Atatürk, yurdun her tarafından gelen ve vatandaşların sevinç ve heyecanını bildiren telgraflara aşağıdaki yanıtın Anadolu Ajansı vasıtasile iblâğını buyruk buyurmuşlardır.
Hatay ulusal problemimizin dostça önlemlerle müspet sonuca ulaştırılmasından duyulan sevinç yerindedir.
K. ATATÜRK
YÜN, İPEK, DERİ, ŞEKER VE ÇİMENTO ÜRÜNLERİ
9 TEMMUZ 1935
Ulusal yünlü, ipekli, deri, şeker, çimento ve taş kömürü eserlerimizin çoğalmasına genel bir bakış.
Ekonomi Bakanlığı Sanayi Genel Yöneticiliğinden verilmiş, Türkiye sanayi eserleri ( istihsalâtı ) hakkındaki istatistikleriden yünlü kumaş, ipekli kumaş, deri, şeker, çimento, Ereğli Havzasındaki maden kömürü eserleri hakkındaki cetvelleri basıyoruz:
Yünlü İmalatı: Yüzde 376 artmıştır.
İpekli Kumaş İmalatı: Yüzde 3.381 den fazladır.
Deri İmalatı: Yüzde 40
Şeker İmalatı: 65 milyon 285 kilo
Çimento İmalatı: Yüzde 338.5
Ereğli Havzası Kömür: 1.323.000 tondan 2.228.000 tona çıkmıştır.
5 yıllık sanayi programı büsbütün tatbik edilince işlemeğe başlayacak olan fabrikalar sayesinde istihsalimizin daha yükseleceği kuşkusuzdur.
ŞİRKETİ HAYRİYENİN MEHTAB ÂLEMLERİ
9 TEMMUZ 1935
İktisad Vekâleti Turizm Umum müdürlüğünün İstanbul ve Boğaz turizm mıntıkasının ihyası hakkındaki programına uyarak, Boğazda mehtab âlemleri yapmağa karar vermiştir. Boğazın tarihe geçen meşhur mehtab hayatını canlandırmak üzere tertib edilen salı akşamki mehtab safasına 71, 74 ve 64 numaralı vapurlar tahsis edilmiştir.