Ege Denizi’ndeki sismik aktivite: Acil bir durumda ne yapılmalı?

Prof. Dr. Orhan Tatar, Ege Denizi’ndeki sismik aktiviteye ilişkin açıklama yaptı. Tsunaminin kıyılarımıza ulaşması durumunda bunun bir yıkıcı etkisinin olmayacağını öngördüklerini kaydeden Tatar, “Daha kuzeye doğru geldikçe, özellikle İzmir civarına, bugün bulunduğumuz bölgeye geldikçe bunun etkisinin daha da azalacağını veya yok denecek kadar bir etkiye sahip olacağını söyleyebiliyoruz” dedi. Olası bir acil durumda yapılması gerekenleri anlatan AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü Dr. Sadi Ergin de, yurttaşların uyarı gelmesi halinde su kenarından iç kesimlere doğru yönelmesi gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Tatar, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Yağan ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, AFAD tarafından mobil siren ve anons aracı konuşlandırılan Seferihisar ilçesinde kıyıda ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı gemi ile Ege Denizi’nde inceleme yaptı.

Tatar, depremin ardından yaşanabilecek tsunami olasılığına değinerek, şunları kaydetti:

“Özellikle güneyden kuzeye doğru geldikçe yani Muğla’dan daha kuzeye doğru geldikçe kıyılarımız boyunca bu tsunami tehlikesinin gittikçe azaldığını görüyoruz. Ama örneğin Muğla, Bodrum, Datça Yarımadası’ndaki değişik yerlerde de bu tsunami etkisinin oluşması durumunda, bir saatten daha önce bir sürede gelmeyeceğini öngörüyoruz. Bunu yaptığımız modellemeler sonucunda ortaya koyuyoruz. Tsunaminin kıyılarımıza ulaşması durumunda bunun bir yıkıcı etkisinin olmayacağını öngörüyoruz. Daha kuzeye doğru geldikçe, özellikle İzmir civarına geldikçe bugün bulunduğumuz bölgeye geldikçe bunun etkisinin daha da azalacağını veya yok denecek kadar bir etkiye sahip olacağını söyleyebiliyoruz. Tsunaminin oluşması durumunda, İzmir’in kuzeyine geçmeyeceğini çok net olarak söylemek mümkün.”

AFAD’a tsunami uyarısını Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün vereceğini kaydeden Tatar, uyarının AFAD’a ulaşmasının ardından kısa mesajla, ihtiyaç olması halinde daha etkin mesaj yöntemleriyle ya da anons sistemiyle vatandaşlara duyuracaklarını aktardı.

Tatar, son günlerde değişik bölgelerde deniz çekilmesine de değinerek, “Bunun bir meteorolojik olay olduğunu, herhangi bir depremin habercisi olmadığını altını çizerek söylemekte yarar var.” dedi.

Ergin acil durumda yapılması gerekenleri anlattı

AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü Dr. Sadi Ergin de gazetecilerin acil uyarı sistemiyle uyarı geldiğinde vatandaşların neler yapması gerektiğine ilişkin soruyu yanıtladı.

Vatandaşların uyarı gelmesi halinde su kenarından iç kesimlere doğru yönelmesi gerektiğini ifade eden Ergin, “Maksimum 1 ya da 1,5 metre gibi bir tsunami etkisinin olması halinde vatandaşlarımızın iç kesimlere gitmeleriyle beraber bu tedbirleri almış olacağız. Volkanik bir patlama söz konusu olduğunda buna yönelik de maske kullanılabilir. O koruyucu olur. Onun dışında evlerdeki bacaların şapkaları evin içerisindeki muhafazayı sağlayabilir. Vatandaşlarımızın kapalı alanlara yönelmeleri önerilmekte. Bu anlamda broşürler bastırdık. Muhtarlarımız vasıtasıyla vatandaşlarımıza ulaştırılıyor.” diye konuştu.

Meteoroloji ekibi atmosferi gözlemliyor

Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Yağan da olası bir volkan patlamasında Türkiye’nin güney bölgelerinin partiküler madde taşınımından kısmi etkilenebileceğini ifade etti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak bir ekip tesis ettiklerini aktaran Yağan, “7-24 saat esasına göre atmosferi sürekli olarak gözlemliyor ve izliyoruz. Volkan patlaması özelinde izliyoruz atmosferi. Böyle durumda AFAD’ımızla hemen temasa geçip vatandaşımızın söz konusu durumdan en az şekilde etkilenmesini sağlamaya çalışacağız.” dedi. (AA)

Öykü Karayel, Burak Deniz ve Osman Sonant, Umami filmini anlattı

 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN -TÜSİAD Başkanı Turan sordu: Kimin yüzü gülüyor?

TIKLAYIN -Ankara’da toplu taşımaya zam; işte yeni tarife

TIKLAYIN -İşe gitmek için her gün uçağa biniyor

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: İki uçak kuyruğu ve 8 Şubat günü Orta Doğu’da oyun değiştirici 24 saat

TIKLAYIN – Eski THK Rektörü Ünsal Ban ile Taşkesenlioğlu arasındaki boşanma kesinleşti: Ban, zina nedeniyle 22 milyon TL tazminat ödeyecek

TIKLAYIN – CHP’li Başarır ile AKP’li Gökçek arasında gerginlik; “Babamın günahını çekmek zorunda değilim”

TIKLAYIN – AKP’li Tayyar’dan “erken seçim” açıklaması: Cumhurbaşkanımız aday olmayacaksa yapılabilir

Related Posts

THY’ye yapılan son atamalarına sert tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu’na yapılan son atamaları sert sözlerle eleştirdi. Karasu, THY Yönetim Kurulu’na atanan Özgül Özkan Yavuz ve Gülden Nacar’ın siyasi geçmişlerine ve KADEM ile olan bağlantılarına dikkat çekti.

Almanya’da terör operasyonu: 5 gözaltı

Almanya’da aşırı sağcı terör örgütüne yönelik 4 eyalette gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda yaşları 14-18 arasında değişen 5 şüpheli gözaltına alındı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy: İsrail eylemleriyle kendisini dünyadan soyutladı

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy: İsrail eylemleriyle kendisini dünyadan soyutladı

Bankacının sır ölümü

Bir kamu bankasında şube müdürü olan İhsan Yazıcıoğlu, başından tek kurşunla vurulmuş şekilde bulundu. Olayın intihar mı, yoksa cinayet mi olduğu araştırılıyor.

Rusya, Uluslararası Af Örgütü’nü yasaklı kuruluş ilan etti

Rusya, Uluslararası Af Örgütü’nü yasakladı. Karar uyarınca yalnızca örgütün faaliyetleri değil, raporlarını paylaşmak ya da destek vermek de suç sayılacak. Kremlin, örgütü “Rusya karşıtı projelerin merkezi” olarak tanımladı

Trump’ın sabrı tükendi: Netanyahu’nun bir numaralı rakibini Beyaz Saray’a davet etti

Trump cephesi, Netanyahu’ya yönelik artan memnuniyetsizliğini göstermek amacıyla, İsrail’in eski başbakanı ve Netanyahu’nun rakibi Naftali Bennett’i Beyaz Saray’a davet etmeye hazırlanıyor.