Elektrikli ısıtıcılar yakın kullanımda cilt rahatsızlığına neden olabiliyor

Elektrikli Isıtıcılar Ciltte Hasara Yol Açabilir!

Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, elektrikli ısıtıcılar veya ısı yayıcıların cilde yaklaştırılmaması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Balevi, kış aylarında yoğun ısıtıcı kullanımının ciltte “Eritema Ab İgne” rahatsızlığına sebep olabileceğini belirtti.

Balevi, kronik sıcak temasın ardından ortaya çıkan bu rahatsızlığın ilk aşamada belirtilerinin fark edilmediğini, ancak daha sonra ciltte renk değişimiyle kendini gösterdiğini ifade etti. “Özellikle kış aylarında ısınmak için ısıtıcıya ihtiyaç duyuluyor. Hasta genellikle bacağının yanına ısıtıcı yerleştiriyor veya uzun süre bacağının üstünde laptopla çalışıyor, fırında çalışıyor. Uzun süreli sıcak temasında ‘Eritema Ab İgne’ gelişebiliyor.” dedi.

Balevi, bu rahatsızlığın genellikle bacak bölgesinde görüldüğünü belirterek, hastaların bal peteği rengi veya morumsu koyu kahverengi lekeyle başvurduğunu ve nasıl oluştuğunu sorduğunu söyledi. “Hastanın durumunu analiz ederek, tanı koyuyoruz. Isıtıcı veya ısı yayan her türlü cihazın, deriye mümkün olduğunca yaklaştırılmaması önemli.” diye ekledi.

Biyopsi gerekebiliyor

Isı etkisiyle kızarıklığın lekeye dönüştüğünü belirten Balevi, hastalığın teşhisi için bazen biyopsiye başvurduklarını ve tanı konulduktan sonra hastaları ısıtıcıdan uzak durmaları konusunda uyardıklarını söyledi.

Isı kaynağından uzak durmanın rahatsızlığın ilerleyen haftalarda azaldığını belirten Balevi, çoğu hastanın birkaç hafta veya birkaç ay içinde tamamen iyileştiğini paylaştı. “İzlenen hastalarda deride anormal kabarma veya çökme gibi belirtiler varsa, tümörel gelişim olabilir. Bu durumda uyanık olmak ve bilinçli davranmak önemlidir.” dedi. (AA)

Related Posts

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Halk arasında kelebek hastalığı olarak adlandırılan lupus, bağışıklık sisteminin vücudu hedef alarak pek çok organı etkileyebildiği kronik bir rahatsızlık. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, lupusun düşündüğünüzden daha yaygın olduğunu belirterek, “Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak erken fark edilmezse, etkileri ciltle sınırlı kalmayıp böbrekler ve kalp dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilir” diyor.

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.