Gökyüzü neden mavi? Cevabı düşündüğünüzden daha karmaşık

Havadaki azot ve oksijen molekülleri oldukça küçüktür. Her biri yaklaşık 0,4 nanometre boyutundadır, yani bir insan saç telinin genişliğine ulaşabilmeleri için 250 bin tanesinin yan yana gelmesi gerekir. Bu molekülleri minik toplar gibi düşünebiliriz; sürekli hareket halindedirler ve birbirlerine çarparlar.

Güneş ışığı atmosferden geçerken, bu minik azot ve oksijen molekülleriyle etkileşime girer. Işık, bu moleküllerle karşılaştığında saçılır. Mavi ışık, diğer renklere kıyasla atmosferdeki moleküller tarafından daha fazla saçıldığı için gökyüzü mavi görünür.

IŞIK NASIL SAÇILIR?

Bu süreci bir örnekle açıklayabiliriz: Azot ve oksijen moleküllerini tenis topları, güneş ışığını ise misketler gibi düşünelim. Bir ışık misketi bir azot veya oksijen tenis topuna çarptığında, tenis topu misketi “yutar” ve ardından rastgele bir yöne fırlatır. Fizikte bu olaya saçılma denir.

Bu etkiyi ilk olarak 1870’lerde İngiliz fizikçi John William Strutt, yani daha çok bilinen adıyla Lord Rayleigh açıkladı. Bu yüzden gökyüzünün neden mavi olduğunu açıklayan bu bilimsel süreç Rayleigh Saçılması olarak adlandırılır.

Atmosferde karbondioksit ve metan gibi başka gazlar da bulunur, ancak bu gazlar gökyüzünün renginde çok küçük bir rol oynar. Eğer atmosferimiz olmasaydı, gökyüzü Ay’da olduğu gibi siyah görünürdü.

GÖKKUŞAĞI NASIL OLUŞUR?

Bir gökkuşağı, güneş ışığını oluşturan tüm renkleri gösterir. Su damlacıkları içinden geçen ışık, görünür spektrum dediğimiz yedi renge ayrılır: Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve mor.

Spektrumun mavi ucundaki ışık, diğer renklere göre daha fazla saçılır. Bunu şöyle düşünebiliriz: Tenis topları, misketleri seçerek yutuyorsa, mavi misketleri diğerlerinden daha fazla tercih eder. Bu yüzden gökyüzü mavi görünürken, diğer renkler atmosferden doğrudan geçerek gözümüze ulaşır.

 

Related Posts

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Honda’dan radikal karar: Üretim askıya alındı

Japon otomotiv devi Honda, uzun süredir önemli yatırımlar yaptığı hidrojen yakıt hücreli araç teknolojisinden beklenmedik bir kararla geri çekildiğini duyurdu. 6 Temmuz 2025 Cumartesi günü yapılan açıklamaya göre, şirket üretim stratejisini önemli …

Türkiye’nin süper bilgisayarından 7 bin 400 kişi yararlandı

Süper bilgisayardan 7 bin 400’den fazla araştırmacı faydalanırken ağustosta devreye alınacak 3’üncü faz ile yapay zeka ve veri yoğun bilimsel uygulama hizmetlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Beyinde yeni çağ! Savaş alanında zihin okuma

Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi (fNIRS) teknolojisine dayanan bu sistem, sahadaki bilişsel performansı izleyerek görev güvenliğini ve operasyonel başarıyı artırmayı hedefliyor. Sistem, beynin alın bölgesine yerleştirilen optik sensörler …

Turuncu yakıt ışığı yandığında bile kilometrelerce yol alabilen 10 otomobil

Aracın turuncu yakıt ışığı yandığında çoğu sürücü panik yapar. Peki bu uyarı ışığı yandığında aracınız ne kadar daha gidebilir? İşte otomobil markalarına göre yakıt bitmesine rağmen kaç kilometre daha gideceklerine dair o liste

Çin yapay zeka sektörünü istilaya hazırlanıyor: DeepSeek benzeri 100 model kapıda

Çin Halk Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhu, Çin’in gelecek 18 ayda DeepSeek yapay zeka modeli gibi 100’den fazla yeniliği hayata …