Gökyüzü neden mavi? Cevabı düşündüğünüzden daha karmaşık

Havadaki azot ve oksijen molekülleri oldukça küçüktür. Her biri yaklaşık 0,4 nanometre boyutundadır, yani bir insan saç telinin genişliğine ulaşabilmeleri için 250 bin tanesinin yan yana gelmesi gerekir. Bu molekülleri minik toplar gibi düşünebiliriz; sürekli hareket halindedirler ve birbirlerine çarparlar.

Güneş ışığı atmosferden geçerken, bu minik azot ve oksijen molekülleriyle etkileşime girer. Işık, bu moleküllerle karşılaştığında saçılır. Mavi ışık, diğer renklere kıyasla atmosferdeki moleküller tarafından daha fazla saçıldığı için gökyüzü mavi görünür.

IŞIK NASIL SAÇILIR?

Bu süreci bir örnekle açıklayabiliriz: Azot ve oksijen moleküllerini tenis topları, güneş ışığını ise misketler gibi düşünelim. Bir ışık misketi bir azot veya oksijen tenis topuna çarptığında, tenis topu misketi “yutar” ve ardından rastgele bir yöne fırlatır. Fizikte bu olaya saçılma denir.

Bu etkiyi ilk olarak 1870’lerde İngiliz fizikçi John William Strutt, yani daha çok bilinen adıyla Lord Rayleigh açıkladı. Bu yüzden gökyüzünün neden mavi olduğunu açıklayan bu bilimsel süreç Rayleigh Saçılması olarak adlandırılır.

Atmosferde karbondioksit ve metan gibi başka gazlar da bulunur, ancak bu gazlar gökyüzünün renginde çok küçük bir rol oynar. Eğer atmosferimiz olmasaydı, gökyüzü Ay’da olduğu gibi siyah görünürdü.

GÖKKUŞAĞI NASIL OLUŞUR?

Bir gökkuşağı, güneş ışığını oluşturan tüm renkleri gösterir. Su damlacıkları içinden geçen ışık, görünür spektrum dediğimiz yedi renge ayrılır: Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve mor.

Spektrumun mavi ucundaki ışık, diğer renklere göre daha fazla saçılır. Bunu şöyle düşünebiliriz: Tenis topları, misketleri seçerek yutuyorsa, mavi misketleri diğerlerinden daha fazla tercih eder. Bu yüzden gökyüzü mavi görünürken, diğer renkler atmosferden doğrudan geçerek gözümüze ulaşır.

 

Related Posts

MMA Türkiye, Yeni Siber Güvenlik Kanunu’nu değerlendirdi

Türkiye’nin dijitalleşmede hukuki altyapısını güçlendirdiğini belirten MMA Türkiye, Siber Güvenlik Kanunu’nun yanı sıra yapay zekâya yönelik düzenlemelerin de önümüzdeki dönemde gündeme gelebileceğinin altını çizdi.

iOS 26’yla hangi yenilikler geliyor?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran ayında düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC 2025) yeni işletim sistemi sürümlerini tanıttı. Ancak bu sefer gelen yenilikler, klasik güncellemelerin ötesinde.

Okçuluk Dünya Kupası’nın 3’üncü ayağı başladı

100. Yıl Okçuluk Tesisleri’nde düzenlenen Okçuluk Dünya Kupası’nın 3. ayağı Antalya’da başladı. Türkiye’yi klasik yayda 8, makaralı yayda 7 sporcu temsil ediyor.

Türkiye’de otomobil satışları 489 bin adedi aştı: Elektrikli araçlar ve SUV’ler zirvede

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artarak 489 bin 366 adet oldu.

Kaspersky tedarik zinciri saldırılarındaki yükselişe dikkati çekti

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Kaspersky, Tayland’ın Phuket Adası’nda bu yıl onuncusunu düzenlediği Cyber Security Weekend (Siber Güvenlik Haftasonu)-META 2025 Konferansı’nda, açık kaynaklı projelerde tespit edilen zararlı paketlere ilişkin bilgi …

Minik eskrimci Cihangir gözünü olimpiyatlara dikti

Samsunlu 10 yaşındaki eskrim sporcusu Cihangir Pehlivan, ilk uluslararası turnuvasında altın madalyaya uzanarak, 2032 Yaz Olimpiyatları için büyük bir hedef koydu.