Hiranur Vakfı’ndaki ‘6 yaşında evlilik’ davası: Savcı bozma ilamına uyulmasını istedi

İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel ile Fatma Gümüşel’in, kızları H.K.G.’yi 6 yaşında ‘dini nikah’ adı altında, 29 yaşındaki müritleri Kadir İstekli ile evlendirerek çocuk istismarı suçundan yargılandıkları davanın, İstinaf tarafından bozulmasının ardından yeniden yargılanmalarına İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

SAVCI, BOZMA İLAMINA UYULMASINI İSTEDİ

Yayın yasağı ve gizlilik kararı bulunan duruşmaya basın mensupları ile dernekler alınmadı. Bozmadan sonraki ilk duruşmada, mahkeme Yusuf Ziya Gümüşel’in beyanını almıştı. Avukatı duruşmada bulunmadığı için, bozma ilamına karşı beyanda bulunamayan Kadir İstekli’nin de bugünkü duruşmada beyanı alındı. Sanık Kadir istekli ile avukatının bozma ilamına karşı beyanlarının alınmasının ardından duruşma savcısı, mahkemenin bozma ilamına uyulması yönünde mütalaa verdi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Sanık avukatları, mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre talep etti. Mahkeme heyeti, savunmaların hazırlanması için duruşmayı 16 Temmuz’a erteledi. 16 Temmuz’da mahkemenin kararını verebileceği belirtiliyor.

SANIKLARA TOPLAM 66 YIL CEZA VERİLMİŞTİ

Mahkeme 23 Ekim 2023’de sanık Kadir İstekli 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl ve Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar vermişti.

Kararın ardından mağdur H.K.G.’nin avukatı, sanıkların avukatı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatı ve Cumhuriyet savcısı dosyayı istinafa taşımıştı. Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi sanık Kadir İstekli’nin 2004-2013 yılları arası için ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ 2020 yılı için ise ‘Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı’ suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığı değerlendirmişti.

ANNE VE BABA İÇİN CEZA ARTIRIMI

Mağdur H.K.G.’nin annesi Fatıma Gümüşel ve babası Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında ise anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiği belirterek kararın usul ve esas yönünden bozulmasına karar verilmişti.

H.K.G. davasında cezalar verildi: Hukuki süreç bitti mi?İNSAN HAKLARI

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx