İHD Cezaevi Hak İhlalleri Raporunu Yayınladı

İnsan Hakları Derneği (İHD) mahpuslardan ve onların yakınlarından gelen şikayetleri değerlendirerek, 2023 yılında Türkiye genelinde en az 23 bin 899 hak ihlali vakasının yaşandığını bildirdi. Raporda “Her başvurucu ve başvuruların içinde yer alan mahpus sayısına göre ihlaller alınmıştır. Ancak bu ihlallerin tüm mahpuslara uygulandığı düşünüldüğünde ihlallerin yüzlerce katı kadar gerçekleştiğini söylemek abartı olmayacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Kamuoyunu ihlallere yönelik bilgilendirme ve harekete geçirme amacıyla yayınlana raporda Adalet Bakanlığı’nın LGBTIQ+ bireyler, siyasi mahpuslar, yabancı uyruklu mahpuslar, hasta mahpuslar, engelli mahpuslar ve bebekleriyle kalan kadın mahpuslar gibi çeşitli grupların verilerinin paylaşılmadığının bilgisi de veriliyor.

Raporda, özellikle 2023 İnfaz Düzenlemesi’nin ardından 110 bin mahpusun tahliye edilmesiyle hapishanelerdeki yoğunluğun geçici olarak azaldığı belirtiliyor. Ancak 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren sekiz ayda 78 bin 050 kişilik bir artış yaşandığına dikkat çekiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx