İzmir’in iki ilçesini bekleyen tehlike: Yapıların yüzde 35’i yıkılabilir

İzmir’deki Depreme Karşı Yapılar Yetersiz!

Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’de yaşanan deprem riski endişe verici boyutlarda. 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde 117 kişi hayatını kaybetmişti. Bu felaketin ardından İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki yapı stokunu incelemeye aldı. Yapılan çalışmalar sonucunda Bornova ve Bayraklı ilçelerinde bulunan 60 bin yapının yüzde 35’inin depreme karşı dayanıksız olduğu belirlendi.


2020’de meydana gelen depremde İzmir’de 12 bina yıkıldı

İMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bengi Atak, İzmir’de bulunan 950 bin 490 yapının yüzde 70’inin depreme karşı risk taşıdığını açıkladı. Atak, Samos Adası merkezli depremde 12 binanın yıkıldığını hatırlatarak, 60 bin yapıdan oluşan Bornova ve Bayraklı ilçelerinde yapılan incelemeler sonucunda yüzde 35’inin acil analiz edilmesi gereken yapılar olduğunu belirtti.


Samos merkezli depremde 117 kişi yaşamını yitirmişti

Atak, “Bu öncelikli yapılar arasında özellikle 2000 yılı öncesinde inşa edilen binaların oranının diğerlerine göre daha fazla olduğunu gözlemliyoruz. Bu durumun, 1999 depreminden sonra deprem yönetmeliği revizyonları gibi köklü değişikliklerden kaynaklandığını düşünüyoruz.” dedi. Ayrıca, Karşıyaka ve Konak gibi ilçelerde yapılan envanter çalışmalarının tamamlanmasıyla İzmir geneline dair daha net bir fikre ulaşılacağını belirtti.


Depremin ardından kentteki yapı stoku incelemeye alındı

Bengi Atak, İzmir’de imar barışı kapsamında af edilen yapı sayısının net olarak bilinmediğini vurgulayarak, bu yapıların kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Atak, “İzmir’in depreme hazır olmadığını net bir şekilde görebiliyoruz. Bu konuda bakanlık, belediye ve diğer kurumların iş birliği yapması gerektiğini düşünüyoruz. Şehirdeki hazırlıklılığımızı artırmak adına daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor.” dedi.

Related Posts

İran hava sahasını kısmi olarak uluslararası transit uçuşlara kapattı

İran hava sahasını kısmi olarak uluslararası transit uçuşlara kapattı

Hamas’tan Gazze’de çete kurduğu iddia edilen Ebu Şebab’a 10 gün süre

Hamas, Gazze’de silahlı çete kurmakla suçladığı Yaser Cihad Mansur Ebu Şebab isimli vatandaşın teslim olması için 10 gün süre verdi. Ebu Şebab, İsrail için casusluk yapmakla” suçlandı.

Diyarbakır’da 20 tekstil fabrikası kapandı

Türkiye’deki ekonomik krizin etkisiyle Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan 20 fabrika kapanırken, birçok fabrikanın da kapasitesi düşürüldü. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye’nin üretim üssü olmaktan hızla çıktığını belirterek, “Yöneticiler bu işe seyirci kalmamalı. Eğer biz üretim üssü olmaktan çıkarsak tamamen harcayan, dışarıdan ithal eden bir pozisyona geçeriz” dedi.

Sakarya’daki havai fişek patlamasında yargılanan büyük patronun firari olduğu ortaya çıktı

Sakarya Hendek’teki havai fişek fabrikasındaki patlamanın üzerinden 5 yıl geçti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi sanıklardan Ali Rıza Ergen Coşkun hakkında verilen cezayı onadı ancak Coşkun’un 25 Ocak 2025’ten bu yana firari olduğu ortaya çıktı.

Trump’tan Hamas’a ateşkes uyarısı: ‘Durum giderek kötüleşir’… İsrail anlaşmayı kabul etti

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 60 günlük ateşkesi kabul ettiğini bildirdi. Hamas’ın henüz teklife yanıt vermediğini kaydeden Trump, teklifin kabul edilmesi gerektiği yoksa Gazze’deki durumun giderek kötüleşeceği konusunda uyarı yaptı.

Pentagon’dan Ukrayna’ya silah sevkiyatına inceleme: ABD, bazı askeri mühimmatı teslim etmekten vazgeçti

ABD, Savunma Bakanlığı (Pentagon), daha önce Ukrayna’ya gönderileceği bildirilen askeri mühimmatın bir kısmını Kiev yönetimine teslim etmekten vazgeçtiğini kaydetti. Pentagon, kararın askeri dış yardımlara ilişkin yürütülen inceleme sonucu verildiğini belirtti.