Kalp Krizi Anında Aspirin Çiğneyin

Kalp Krizi Durumunda Aspirin Çiğneyin ve Sağlık Kuruluşuna Ulaşın, Uzmanlar Uyarıyor

İSTANBUL – Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Özdil, son yıllarda her yaş grubunda artan kalp krizi vakalarına dikkat çekiyor. Kalp krizi belirtileri yaşayan kişilerin aspirin çiğneyip suyla yutarak hemen sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini belirtiyor.

Kalp krizi vakaları, her geçen gün artıyor. BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Özdil, kalp krizi vakalarının neden arttığına ve acil durumlarda yapılması gerekenlere dikkat çekiyor.

“Kalp krizinde en belirgin belirtilerden biri göğüs ağrısıdır. Ancak her göğüs ağrısı kalp krizi anlamına gelmez” diyen Dr. Özdil, “Ağrının karakteristik özellikleri arasında göğsün ortasında baskı hissi, yanma hissi ve sıkışma yer alır. Bu ağrıya soğuk terleme, bulantı, kusma eşlik edebilir. Ağrı kol, omuz, çene, boyun ve sırt bölgesine yayılabilir” diyor.

Dr. Özdil, kalp krizinin en önemli sebeplerinden birinin yüksek tansiyon olduğunu belirtiyor. Acil durumda aspirin çiğneyip sağlık kuruluşuna ulaşılması gerektiğini dile getiriyor. Yüksek tansiyon, kolesterol, sigara kullanımı, diyabet ve yaş faktörü kalp krizini tetikleyen etmenler arasında yer alıyor.

1990 yılından bu yana 40 yaş altında kalp krizine bağlı ölümlerin %2 oranında arttığını belirten Dr. Özdil, kalp krizi belirtileri yaşayan bireylerin aspirin kullanmasının önemine vurgu yapıyor. Aspirin bulunuyorsa çiğneyip suyla yutulması ve ardından sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor. Kalp krizi durumu ciddiye alınmalı ve ilk müdahalenin paramedikler tarafından yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / ELİF KIZILÇAY – Sağlık

Related Posts

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Halk arasında kelebek hastalığı olarak adlandırılan lupus, bağışıklık sisteminin vücudu hedef alarak pek çok organı etkileyebildiği kronik bir rahatsızlık. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, lupusun düşündüğünüzden daha yaygın olduğunu belirterek, “Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak erken fark edilmezse, etkileri ciltle sınırlı kalmayıp böbrekler ve kalp dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilir” diyor.

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.