Hollanda Parlamentosu, Sığınmacılara Yönelik Yeni Kısıtlamalar İçeren Yasa Tasarısını Onayladı
Hollanda Parlamentosu, sığınmacılara yönelik tartışmalı bir yasa tasarısını kabul etti. Yasa tasarısı, geçici oturma izni süresini 5 yıldan 3 yıla düşürürken, yeni oturum başvurularını süresiz olarak askıya alıyor ve aile birleşimine sınırlamalar getiriyor.
Ancak, yasa henüz Senato’dan (üst meclis) geçmediği için kesin olarak yürürlüğe girmedi.
İnsani Yardım Suç Sayılacak Mı?
Yasanın en tartışmalı maddesi, geçerli bir vizesi veya sığınma kararı olmayan göçmenlere yardım eden kişi veya kuruluşlara cezai yaptırım öngören son dakika değişikliği oldu.
Bu değişiklik, aşırı sağcı Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi’nden bir milletvekili tarafından önerildi ve az bir farkla kabul edildi. Muhalefet milletvekillerinden bazılarının oylamada bulunmaması sonucu etkiledi.
Hristiyan Demokratlar, bu madde nedeniyle yasa tasarısını desteklemekten vazgeçti. Parti temsilcileri, göçmenlere temel yardım sağlayan kişilerin bile suçlanabileceğinden endişe duyduklarını belirtti.
“Resmi İzni Olmayanlar 58 Bine Kadar Çıkıyor”
Hollanda Kızılhaçı’nın tahminlerine göre, ülkede belgesiz 23 bin ila 58 bin göçmen yaşıyor. Yeni yasa, bu kişilerin durumunu daha da zorlaştırabilir.
Eğer Senato da yasayı onaylarsa, Hollanda’daki göçmen politikalarında son yılların en sert değişikliklerinden biri yaşanacak.