Sinan Ateş Davası ikinci gününde: El çektirilen savcılara hakkımı helal etmiyorum

ANKARA – Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin davanın birinci duruşmasının ikinci celsesi başladı.

Duruşmayı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan ile İlhan Uzgel, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Sercan Hamşıoğlu ile Selçuk Türkoğlu, Saadet Partisi milletvekilleri Mustafa Kaya ve Mehmet Atmaca takip etti..

Suikasttan 19 ay sonra gerçekleşen ilk celsede tutuklu sanıkların ifadeleri dinlenmeye başlanmış; Eray Özyağcı, Tolgahan Demirbaş, Doğukan Çep, Suat Kurt, Vedat Balkaya, Aşkın Mert Gelenbay, Zekeriya Asarkaya ve Hakan Saraç’ın beyanları alınmıştı.

Bugünkü celsede tutuklu sanıkların dinlenmesine devam ediliyor.

‘GÖRÜŞECEĞİZ SENİNLE’ TEHDİDİ

Tutuklu sanık Doğukan Çep, duruşma başlamadan önce salona girerken gazetecilerin olduğu bölüme bakarak “Görüşeceğiz seninle” diyerek tehditte bulundu.

Bugünkü duruşmada sanık avukatları siyasilerin müşteki bölümünde oturmasına itiraz etti ve mahkeme üzerinde bir baskı kurulduğu iddiasında bulundu. Mahkeme Başkanı ise “Bu durum güvenlik nedeniyle böyle. Salondaki oturma düzeninin altında bir neden aramayın. Duruşma salonu herkese açık herkes gelebilir buraya. Biz öyle uygun gördük” diyerek talebi reddetti.

Duruşma, tetikçi Eray Özyağci’yi araçla İstanbul’dan Ankara’ya getirdiği belirtilen tutuklu polis memuru Murat Can Çolak’ın savunmasıyla başladı.

Suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Çolak, “Aşkın Mert Gelenbey benden arabamı istedi, eşi ile alışverişe gideceği için. Arabayı ona verdim. Alırken ise bana ailesi ile sıkıntılı olduğunu ve kendisini Ankara’ya götürmemi rica etti. Ben de kabul ettim. Otoparkta tanımadığım Eray Özyağcı geldi. Aşkın Mert Gelenbey arkadaşının olduğunu ve kendisinin Ankara’da bir yakınının ziyaretine gideceğini kaydetti. Ben de önemsemedim, ‘tamam’ dedim” ifadelerini kullandı.

Savcılık ifadesinde “Eşimi alacağım sabah erken saatte” diyerek eğlenme planından vazgeçtiği olayı anlatan ancak bugün verdiği ifadede “Uyuya kaldığı ve Aşkın Mert Gelenbey’in kendisini uyumaya çalıştırıp uyandıramadığı için eğlenme planından vazgeçtiklerini anlatan Çolak’a Mahkeme Başkanı “Neden bu uyuma meselesini daha önce söylemedin, önceki ifadelerinde hiç bunu söylememişsin” dedi.

‘YAKALAMASI OLDUĞUNU BİLDİĞİNİZ BİR KİŞİYİ NEDEN BİR POLİS MEMURU TAŞIR?’ SORUSUNA RED

Tahliyesini ve beraatini talep eden Çolak’a taraf avukatları sorular yöneltti. “Eray Özyağcı size yakalaması olduğunu buna rağmen Ankara’ya götürüp götürmeyeceğini soruyor. Siz yakalamasının olduğunu bildiğiniz bir insanı polis memuru neden taşır?” sorusuna Çolak, “Ben yakalaması olup olduğunu bilmiyordum” yanıtını verdi.

Müşteki avukatlarından Rafet Ersöz’ün, polislerin şehir dışına çıkarken izin alma ve üst makama bildirmekle yükümlü olduklarını ifade ederek, “Siz aldınız mı izin, neden almadınız?” sorusu üzerine Çolak, izin almadığını söyledi. Mahkeme başkanı ise bu sorunun esasa katkı sağlamayacağını belirterek avukatın açıklamasına devam etmesine izin vermedi.

Sanık Çolak’ın ardından Sinan Ateş’e yönelik “toplu halde, iştirak halinde tasarlayarak kasten öldürme” suçuna yardım etmekten yargılanan MHP İstanbul İl Yöneticisi Ufuk Köktürk savunma yaptı.

“Doğukan sevdiğim, kıramadığım bir arkadaşım. Cezaevinden tanıyorum” diyen Köktürk, eşinin banka hesabından 4 bin lira gönderdiğini anlattı. Köktürk, şu savunmayı yaptı:

“Ben Doğukan Çep ile yüz yüze görüşen bir insanım. Bu cinayetin bir yerinde isem ben bu parayı elden veririm. Savcı bile ‘senin tek handikabın bu insanlarla arkadaş olman’ dedi. Ama ne hikmetse arkadaşımız yargılanıyor aynı ifadeleri vermişiz ama ben buradayım. Tahliye olacağımı da düşünmüyorum çünkü görülmemiş mahkemenin verilmiş cezası ile polisler soru soruyor. Çünkü onların işine geliyor MHP’yi işin içine katmak istiyorlar. Bana MHP yöneticisi ile neden fotoğraf çekildiğim soruluyor. Neymiş MHP İstanbul İl Başkanlığı önünde fotoğraf çekilmişim. Polis bana bu fotoğrafı soruyor ‘Bu işi MHP’mi yaptırdı?’ diye. Ne alakası var? 55 yıllık kurumsal bir partide böyle bir şey olabilir mi? Yaşananlar tam bir komedi böyle bir cinayet davası olamaz. Bu soruşturmayı yapanlara hakkımı helal etmiyorum. Sadece MHP önünde fotoğrafım var diye bunlar başıma geldi.”

Sanık Serdar Öktem ile yakalandığı gün telefon görüşmelerinin olduğunu belirten müşteki avukatlarından Ali Yücel, Ufuk Köktürk’e bu görüşmelerin nedenini sordu. Ancak Köktürk, bu soruyu yanıtsız bıraktı.

Duruşma sanık Mustafa Uzunlar’ın dinlenilmesiyle devam etti.

‘İCRAATE GİTMEK’ İFADESİNİ ‘ÇAPKINLIK’ YAPMAK ANLAMINDA KULLANMIŞ

Cinayeti işleyen Eray Özyağcı ve Özyağcı’ya Ankara yolculuğunda eşlik eden iki özel harekat polisine kiralık aracını veren Mustafa Uzunlar; Doğukan Çep arkadaşı olduğu için aracını verdiğini, araçta polisler de olacağı için aracı vermekte tereddüt etmediğini anlattı.

Mahkeme Başkanı’nın Uzunlar’a kuzeniyle yazışırken Eray Özyağcı için neden ‘icraate gittiler’ ifadesini kullandığını sorduğunda Uzunlar bu ifadeyi ‘çapkınlık yapmaya gittiler’ anlamında kullandığını söyledi.

Uzunlar tahliyesini talep etti.

Aracı veren Mustafa Uzunları’ın gayriresmi ortağı Osman Bayraktar, 2019 yılında cezaevinde çıktığını ve Mustafa Uzunlar ile görüşmeye başladığını söyledi. Otopark alıp işletmeye karar verdiklerini belirten Bayraktar, ortağı Mustafa’nın kendisini Doğukan Çep ile tanıştırdığını, Doğukan’ın sadece birkaç defa gördüğünü aktardı.

Bayraktar, “Doğukan ile telefon numaramızı alıp vermişiz, hatırlamıyorum. Doğukan’ı 15-20 gün arayla beş kere gördüm. Bir de polislerle gördüm. Ben sadece Doğukan’ı arkadaş olarak görüyorum, diğerlerini müşteri olarak görüyorum. Murat Can Çolak’ı bir iki kere görmüşümdür. Doğukan ve Eray ile gelmiş olabilirler. Arabayı kiralamakla ilgili bir bilgim yok” dedi.

Karakol ifadesinde kendisine baskı yapıldığını Bayraktar, ifadelerinin çarpıtıldığını anlattı ve tahliyesini talep etti.

Duruşmaya cinayetin tetikçisi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı’yı motorsiklet ile taşıyan Vedat Balkaya’nın motorsikleti satın aldığı Mehmet Yüce’nin savunmasıyla duruşma yeniden başladı. Yüce iki motoru olduğunu ve birini satmak için Vedat Balkaya’yı aradığını söyledi. Motorun parçası olduğunu ve onu verdiğini belirten Yüce, “Motor zaten dükkanımdaydı, ben kazalı araç alıp satıyorum” dedi. Olayla bağlantısı olmadığını savunan Yüce, beraatini istedi.

‘EL ÇEKTİRİLEN SAVCILARA HAKKIMI HELAL ETMİYORUM’

Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın Sinan Ateş’in bilgilerini istediği ve eski MİT personeli olduğu iddia edilen Çağlar Zorlu, sözlerine, “Dosyadan el çektirilen savcı Durdu Özel ile Durmuş Ali Kaya’ya hakkımı helal etmiyorum. Olayda adı geçen kimseyi tanımıyorum. Bu davada beraber yargılandığım sanıklarla hiçbir bağlantım yoktur” diyerek başladı.

‘BU CİNAYET İÇİN HAZIRLANAN ŞABLONA UYGUN BULDULAR BENİ’

Tolgahan Demirbaş’la Çukurambar’da bürokratların, siyasetçilerin, memurların bulunduğu bir mekanda tanıştığını söyleyen Zorlu, kendisinin bu cinayet için hazırlanan şablona uygun bir kişi olarak görüldüğünü belirterek ”Emniyet ifadeyi okumadan imzalamak benim cahilliğimdi” dedi.

‘‘BİR MİT’Çİ BULALIM, ORADAN DA HAKAN FİDAN’A YÜRÜRÜZ’ DEDİLER’

İfadelerin hepsinin şablona uydurulmak için değiştirildiğini belirten Zorlu, “’Şablona oturtmak için bu davada bir MİT’çi bulalım dediler. Oradan da Hakan Fidan’a yürürüz’ diyerek davayı bu hale getirdiler” diye konuştu.

Zorlu, Savcı Durmuş Ali Kaya’nın ifade aldığı günü şöyle anlattı: “Ayak ayak üstüne atmış, elinde tespih, ‘Aslanım sizinle mi uğraşacağız’, ‘Hadi MİT’çi olduğunu söyle de şu iş bitsin’ dedi. Ben de yazı yazmasını istedim kuruma. Kuruma yazsalar hemen görecekler MİT’çi olmadığımı. Ama benim kalemim kırılmış. Ben o cezaevine ağzımla kuş tutsam da girecekmişim.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx