S&P’den AB’ye Trump uyarısı: Kredi notunuz düşebilir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Avrupa’nın savunma harcamalarına ilişkin seçenekleri içeren raporunu yayımladı.

Raporda, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Avrupa’nın güvenlik zafiyetlerini ortaya çıkardığı, Avrupa ülkelerinin, 2014’ten bu yana savunma harcamalarını neredeyse iki katı artırmalarına rağmen halen NATO’nun Gayri Safi Yurt içi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 2’si olarak belirlediği hedefin altında kaldığı kaydedildi.

ABD’nin, NATO’nun askeri bütçesinin yaklaşık üçte ikisini finanse ettiği belirtilen raporda, mali kısıtlamaların Avrupa ülkelerinin askeri harcamaları artırma kapasitesini sınırladığı, bu nedenle ülkelerin AB destekli tahviller gibi savunma için ortak finansman seçeneklerini araştırdığı aktarıldı.

Raporda, ABD Başkanı Trump’ın, NATO üyelerine GSYH’lerinin yüzde 5’ini savunmaya harcamaları çağrısında bulunduğu anımsatıldı.

3 FARKLI SENARYO DEĞERLENDİRİLDİ

NATO üyesi Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırmalarına yönelik 3 farklı senaryonun yer aldığı raporda, ilk senaryoda savunma harcamalarının yüzde 2,67’ye, ikinci senaryoda ABD seviyesi olan yüzde 3,3’e, üçüncü senaryoda da yüzde 5’e yükseltilmesi durumu değerlendirildi.

Raporda, senaryolar çerçevesinde savunma harcamalarının yılda 242 milyar dolardan 875 milyar dolara kadar artırılması öngörülürken, özellikle yüzde 5’lik bir artışın, diğer harcamalarda kesintiler yapılmadan veya kredi seviyeleri baskı altına girmeden finanse edilemeyeceği bildirildi.

Avrupa Birliği (AB) mali kurallarında değişiklik yapılmaması durumunda, çoğu Birlik üyesi ülkenin savunma harcamalarındaki artış seviyesini karşılamak için bütçelerini yeniden önceliklere göre düzenlemek zorunda kalacağı belirtilen raporda, savunmaya daha fazla harcama yapabilmek için sosyal harcamaların kesilmesinin gerekebileceği ve bunun önemli siyasi sonuçlar doğurabileceği ifade edildi.

YÜZDE 5 SAVUNMA HARCAMASI EKONOMİLERİ KÖTÜ ETKİLEYECEK

Raporda, birçok Avrupa ülkesinin halihazırda yüksek kamu borcu ve bütçe açığıyla mücadele ettiği, yavaşlayan ekonomik büyüme, nüfus artışının hız kesmesi ve artan sosyal maliyetler arasında daha fazla askeri harcama yapmanın zor olacağı belirtildi.

Yüzde 5 savunma harcaması senaryosunda, 2025 yılı bütçe açığının Romanya’da yüzde 9,5, Fransa’da yüzde 8,9, İtalya’da yüzde 7,1 ve İngiltere’de yüzde 7’ye çıkacağı belirtilen raporda, bu artışın kredi notlarını olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Raporda, artan askeri harcamaların ekonomik büyümeyi teşvik etmesinin beklenmediği vurgulanarak, AB’de savunma harcamalarının mali çarpan etkisinin düşük kaldığı hatırlatıldı.

Savunma harcamaları konusunda ortak borçlanmanın bir seçenek olduğuna işaret edilen raporda, Almanya dahil bazı ülkeler buna karşı çıksa da Norveç ve İngiltere gibi AB üyesi olmayan ülkeleri de içeren bir ortak finansman düzenlemesinin kredi itibarını güçlendireceği belirtildi.

Related Posts

Hindistan’da üreticiler bayram etti

Hindistan’da toptan eşya fiyat endeksi Mayıs ayında yüzde 0,39’a inerek, piyasa beklentisi olan yüzde 0,80’in çok altında gerçekleşti. Nisan ayında bu oran yüzde 0,85 seviyesindeydi. Bu düşüş, Mart 2024’ten bu yana en düşük seviye olarak kayda geçti …

Boeing’in hisseleri Hindistan’daki uçak kazası sonrası düşüşte

ABD’li uçak üreticisi Boeing’in hisseleri, 200’den fazla kişiyi taşıyan Air India’ya ait bir uçağın Hindistan’ın Ahmedabad kentinde düşmesinin ardından düşüşe geçti.

Euro tarihi zirvesini gördü: O seviyeyi aştı! 12 Haziran 2025 Perşembe döviz fiyatları

12 Haziran 2025 Perşembe günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

ABD bütçesi mayısta 316 milyar dolar açık verdi

ABD Hazine Bakanlığı, ABD bütçesinin mayıs ayında 316 milyar dolar açık verdiğini bildirdi.

Babalar Günü için özel kampanya

Hepsiburada, her zevke ve ihtiyaca hitap eden çeşitli hediye alternatiflerini bir araya getirdiği Babalar Günü’ne özel kampanyasını başlattı.

New York borsası karışık seyirle açıldı – 10 Haziran 2025

New York borsası güne karışık seyirle başladı.