Milyonlarca çalışanın gözü kulağı taban fiyata yapılacak olan artırımda. Geçtiğimiz hafta Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı konut sahipliğinde personel ve patron temsilcileri bir ortaya gelmişti. Burada Taban Fiyat Tespit Komisyonu’nun toplantı takvimi belirlendi. Buna nazaran taban fiyatta birinci toplantı yarın gerçekleşecek. Minimum fiyatta ikinci toplantı ise 14 Aralık tarihinde yapılacak. Pekala birinci toplantıda beklentiler neler?
Öte yandan Türkiye Devrimci Personel Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), minimum fiyata ait bir talepte bulundu. DİSK 2023 yılı taban fiyatının 13 bin 200 lira olmasını istedi. Ayrıyeten taban fiyatta ruhsal sonun 8 bin lira olduğu gözleniyor. Taban fiyatta 8 bin lira ve üzeri bir fiyat belirlenme ihtimali ne?
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram Minimum Fiyat Tespit Komisyonu’nun yarın gerçekleştireceği toplantısına dair beklentilerini, DİSK’in 13 bin 200 lira talebini ve minimum fiyatta en gerçekçi sayının ne olacağına yönelik değerlendirmede bulundu. Bayram açıklamasında şu tabirleri kullandı:
ASGARİ FİYATTA BİRİNCİ TOPLANTI YARIN YAPILACAK? BİRİNCİ TOPLANTIDAN BEKLENTİLER NELER?
“Öncelikle enflasyon sayıları göz önünde bulundurulacaktır. Evvelki periyotta alınmayan 12 puanlık bir enflasyon farkı ve son 6 aylık enflasyon dikkate alınacaktır. Bu fiyat da yüzde 40’lar düzeyinde en az gerçekleşecek. Bununla birlikte tabi patron temsilcilerinin de kimi istekleri var. TÜRK İŞ Başkanı’nın açıklamasında 7 bin 785 TL civarını işaret etti. Bu da açlık hududunun altında olmaması gerektiğini gösteriyor.
Yarın ikinci bir toplantı yapılacak. Süratli bir biçimde karar alınacağını düşünüyorum. Temmuz ayında 15 gün içerisinde bir karar alınmıştı. Tekrar birebir süratle ve oy birliği ile bir karar alınmasını bekliyoruz.
DİSK MİNİMUM FİYATIN 13 BİN 200 LİRA OLMASINI TALEP ETTİ. SİZCE BUNUN MÜNASEBETİ NEDİR?
DİSK Başkanı’nın 13 bin 200 lira talebi var. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk hududu şu anda 25 bin 400’ler düzeyindedir. Zannediyorum ki bu meblağı dikkate alarak hesaplama yaptılar 13 bin 200 liralık bir meblağ belirlendi. Lakin 13 bin 200 lira şu anda taban fiyatın yüzde 100’den fazla artması demektir. Piyasa oluşacak fiyatlamalarda her bir mala yüzde 100’den fazla bir artış yapılması demektir.
Bu meblağların tesirleri enflasyonist tesire sebep olacaktır. Zati enflasyonla gayret edilmesi gerekiyor. Bu daima güç fiyatlarının gerilemesiyle azalış gösterdi. Bir yandan da minimum fiyat üzerindeki enflasyonist baskının alınması gerekiyor. Sabit dar gelirli ve sabit orta gelirlinin üzerindeki enflasyonist baskıyı bu periyotta alınması gerekiyor. Bu tedbirler alınırken de ilerleyen periyotta enflasyona sebebiyet vermemek gerekiyor.
ASGARİ FİYATTA 8 BİN LİRANIN ÜZERİ NE KADAR GERÇEKÇİ? BEKLENTİNİZ NEDİR?
5 bin 500 TL üzerinde yüzde 45 artış olursa 7 bin 945 lira yapar ve bu da kasım ayı enflasyonu ile bir arada oluşacak bir açlık sonudur aslında. Hem açlık sonu üzerinde kalması hem de 8 bin lira ruhsal sonun açılması manasında 8 bin lira en ülkü sayıdır.
Yüzde 50 artış yapılırsa bu meblağ 8 bin 250 TL civarına gelir. O yüzden 8 bin 250 TL ve üzerindeki sayılar hayatın olağan akışına karşıt sayılardır. 8 bin lira olması beklenen gözüküyor ancak 8 bin 250 lira ve üzeri bir fiyat belirlenmesi zordur.”