Tapu müdürlüklerinde yeni dönem resmen başladı: Yeni uygulama nasıl olacak?

Türkiye’de Tapu İşlemleri Artık Çipli Kimlik Kartları ile Yapılıyor!

Türkiye genelinde 2016 yılında kullanıma sunulan çipli kimlik kartları, bankacılık, sağlık ve vergi hizmetleri gibi pek çok alanda olduğu gibi tapu işlemlerinde de kullanılmaya başlandı.

UYGULAMA NASIL İŞLİYOR?

Tapu işlemi sırasında yeni çipli kimlik kartı cihaza yerleştiriliyor, işlem yaptıracak vatandaştan parmak izi alınıyor. Elektronik kimlik doğrulama sistemine verilen bilgiler ile İçişleri Bakanlığı bünyesindeki bilgiler karşılaştırılıyor.

Böylece işlem yapmak isteyen kişinin doğru kişi olup olmadığı sistemden anında teyit ediliyor. Doğrulanmamış bilgilerle işlem yapılamayacağı için tapuda sahteciliğin önüne artık daha hızlı geçilebilecek.

İHA’nın haberine göre Edirne Tapu Müdürü Remzi Çivi, tapu işlemlerinde 2023 yılından beri çipli kimlik kartı kullandıklarını ancak zorunluluğun yeni yıldan itibaren başladığını aktardı.
Tapu işlemlerinin artık eski kimlik diye tabir edilen nüfus cüzdanları ile yapılamayacağını belirten Çivi, “Artık işlemler çipli kimliklerle yapılacak. Yüzde 90 oranında vatandaşlarımız yeni kimlik kartları ile tapuya geliyordu. Diğer eksik olanların da nüfus müdürlüklerince tamamlanmak suretiyle tapu işlemlerine devam edilecek” dedi.

‘DAHA GÜVENLİ OLACAK’

Yeni sistemde parmak okuyucu ve kimlik doğrulayıcı makinelerle işlem yapıldığını söyleyen Çivi, “O makinelerle kişilerin hem parmak iziyle, hem de kimlik kartlarıyla doğrulamak suretiyle tapu işlemlerini yapıyoruz. Bu sistemden önce doğrulama işlemlerini eski kimliklere göre değişik yöntemlerle yapıyorduk. Artık çipli kimlik kartlarıyla tapu işlemleri daha kolay ve daha güvenli yapılacak” diye konuştu.

(İHA)

Related Posts

ABD’de vergi ve harcama tasarısı 4 oy farkla yasalaştı! Peki şimdi neler bekleniyor?

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında vadettiği kapsamlı “vergi ve harcama” tasarısı, “zenginlere vergi indirimi sağlamak” adına sosyal yardımların kısılacağı eleştirilerine rağmen Cumhuriyetçilerin yoğun çabaları sonrasında yasalaştı.

Sağlık turizminde hedef 20 milyar dolar

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık turizminde Türkiye’nin 145 ülkeden insanı çektiğini belirtirken, 2028’e kadar yıllık 20 milyar dolar gelir hedefleri olduğunu söyledi.

Letonya sanayi üretiminde vites arttırdı

Letonya’nın sanayi üretimi Mayıs 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak Mayıs 2022’den bu yana en hızlı büyümesini kaydetti. Nisan ayında yüzde 1,9 olan artış oranı böylece iki katına çıkmış oldu. Letonya İstatistik Merkezi verilerine …

IMF, “vergi indirimi” tasarısına karşı çıktı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Senatosunda onaylanan ve Temsilciler Meclisinde görüşülen “vergi indirimi” tasarısına ilişkin …

İstifa mı edecek? Maliye Bakanı ağladı borsa alt-üst oldu

İngiltere’de Londro borsası, Maliye Bakanı Rachel Reeves’in görevine devam edip etmeyeceği endişesi ile sert düşüş yaşadı. Parlamento’da Başbakan Keir Starmer’a, Reeves’in bir sonraki genel seçimlerde görevine devam edip etmeyeceği soruldu. Starmer …

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …