Teknoloji devi yeni buluş için özel laboratuvar kuruyor

Nvidia, Kuantum Bilişim Alanında Önemli Adım Atıyor

ABD merkezli teknoloji devi Nvidia, kuantum bilişim alanında önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Şirket, Boston’da yeni bir kuantum bilişim araştırma laboratuvarı açacağını duyurdu. “Accelerated Quantum Research Center (NVAQC)” adını taşıyacak merkez, sektördeki gelişmeleri hızlandırmayı ve yapay zekâ ile kuantum teknolojilerini entegre etmeyi hedefliyor.

Harvard ve MIT ile İş Birliği

Nvidia CEO’su Jensen Huang, bu duyuruyu şirketin Kaliforniya’nın San Jose kentinde düzenlediği GTC (GPU Technology Conference) etkinliğinde yaptı. Huang, yeni laboratuvarın, Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile iş birliği içinde kurulacağını açıkladı. Bu iş birliği, akademik araştırmalarla endüstriyel uygulamalar arasında köprü kurmayı amaçlıyor.

Sektörün Öncüleriyle İş Birliği

Yeni merkez, akademik kurumların yanı sıra kuantum bilişim alanında faaliyet gösteren Quantinuum, Quantum Machines ve QuEra Computing gibi önde gelen şirketlerle de iş birliği içinde olacak. Araştırma merkezinin, 2025 yılı bitmeden faaliyete geçmesi planlanıyor.

“Kuantumda Hızlı Gelişmeler”

Jensen Huang, daha önce kullanılabilir kuantum bilgisayarların geliştirilmesinin en az 20 yıl süreceğini ifade etmişti. Ancak GTC konferansında sahneye kuantum şirketlerinin yöneticileriyle birlikte çıkan Huang, bu öngörüsünü revize ederek, gelişmelerin beklenenden çok daha hızlı ilerlediğini vurguladı.

Hedef: Kuantum Destekli Süper Bilgisayarlar

Nvidia’nın uzun vadeli hedefi, kuantum bilişim ile yapay zekâ destekli süper bilgisayarları bir araya getirerek, bilimsel ve mühendislik problemlerine çözüm üretebilecek melez sistemler oluşturmaktır. Yeni araştırma merkezi, bu hedef doğrultusunda yürütülecek çalışmaların merkezi üssü olacak.

Bu gelişme, Nvidia’nın sadece yapay zekâ alanında değil, geleceğin bilgi işlem teknolojisi olarak görülen kuantum bilişimde de liderlik iddiasını ortaya koymuştur.

Related Posts

Beyinde yeni çağ! Savaş alanında zihin okuma

Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi (fNIRS) teknolojisine dayanan bu sistem, sahadaki bilişsel performansı izleyerek görev güvenliğini ve operasyonel başarıyı artırmayı hedefliyor. Sistem, beynin alın bölgesine yerleştirilen optik sensörler …

Turuncu yakıt ışığı yandığında bile kilometrelerce yol alabilen 10 otomobil

Aracın turuncu yakıt ışığı yandığında çoğu sürücü panik yapar. Peki bu uyarı ışığı yandığında aracınız ne kadar daha gidebilir? İşte otomobil markalarına göre yakıt bitmesine rağmen kaç kilometre daha gideceklerine dair o liste

Çin yapay zeka sektörünü istilaya hazırlanıyor: DeepSeek benzeri 100 model kapıda

Çin Halk Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhu, Çin’in gelecek 18 ayda DeepSeek yapay zeka modeli gibi 100’den fazla yeniliği hayata …

MMA Türkiye, Yeni Siber Güvenlik Kanunu’nu değerlendirdi

Türkiye’nin dijitalleşmede hukuki altyapısını güçlendirdiğini belirten MMA Türkiye, Siber Güvenlik Kanunu’nun yanı sıra yapay zekâya yönelik düzenlemelerin de önümüzdeki dönemde gündeme gelebileceğinin altını çizdi.

iOS 26’yla hangi yenilikler geliyor?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran ayında düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC 2025) yeni işletim sistemi sürümlerini tanıttı. Ancak bu sefer gelen yenilikler, klasik güncellemelerin ötesinde.

Okçuluk Dünya Kupası’nın 3’üncü ayağı başladı

100. Yıl Okçuluk Tesisleri’nde düzenlenen Okçuluk Dünya Kupası’nın 3. ayağı Antalya’da başladı. Türkiye’yi klasik yayda 8, makaralı yayda 7 sporcu temsil ediyor.