Unit Group, 50’nci yılını dev enerji projesiyle kutlayacak

Necla DALAN

Ünal Aysal dendiğinde herkesin aklına önce Galatasaray gelir… Oysa kulübün eski başkanlarından olan Aysal, enerji sektöründe büyük projelerle anılan bir iş adamı… “Hesapladım, Galatasaray zaman olarak hayatımın sadece yüzde 6’sını temsil ediyor” diyen 83 yaşındaki Ünal Aysal’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Unit Group, 1974 yılından bu yana elektrik projejeleri geliştirme ve yatırımı, anahtar teslim elektrik santrali inşaatı, doğalgaz ve elektrik ticareti gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor.

Belçika’da ilk şirketin kurulduğu 1974 yılında temelleri atılan Unit Group, bu yıl 50’nci yılını kutluyor. Ünal Aysal ile bu 50 yılı ve yeni projelerini konuşmak için buluştuk. Brüksel’de 50 yıl önce kurdukları ilk şirketten birçok şirketin doğduğunu söyleyen Aysal, Hong Kong’dan Doğu Avrupa’ya kadar birçok farklı coğrafyada 51 şirket kurup işlettiklerini vurguladı.

Temelinde yatırımcı bir şirket olduklarını kaydeden Aysal, “Kazandığımızı alt yapı ve turizm yatırımlarına harcadık. 1998 yılında Marubeni ve National Power ilk özel sektör doğalgaz çevrim santralını kurduk Marmara Ereğlisi’nde… 2007-2014 döneminde ortaklarımızla enerji sektörüne 3.5 milyar dolarlık yatırım getirdik. Gebze santralini, Boyabat ve Bağıştaş hidroelektrik santrallerini yaptık. Iğdır’da 700 dönüm arazide biokimya tesisleri kurma hedefiyle özel bölge geliştirdik. O dönemlerde Türkiye’de kazananlar paralarını yurt dışına çıkarırken biz ülkemize getirdik. Bundan dolayı pişman mıyız? Hayır değiliz” diye konuştu.

“MAL MERAKLISI DEĞİLİM, İŞİME BAKARIM”

İşte “50 yılda güzel günler de oluyor kötü günler de… Biz de yaşadık, bu eşyanın doğasında var” diyen Ünal Aysal’la sohbetimizden satır başları:

-Galatasaray’a başkan olana kadar kimse benimle uğraşmıyordu. Başkanlıktan ayrıldıktan sonra saldırılar oldu bana. Enerji sektörü geçmişin de geleceğin de sektörü. Ben orada da çok rakip edindim. Yoksa ben kimseye düşman olmadım.

-Ben boş duran bir adam değilim. Ama sosyal biri değilim. Partilerde boy göstermedim hiç. Mal meraklısı değilim. İşime bakarım ben. Belki o sayede sağlıklı kaldım. O yüzden beni biraz burnu büyük sandılar. Ama bu yanlış görüşler iş hayatıma yansıdığında rahatsız oluyorum. Süleyman Demirel’den Yüksek Liyakat Madalyası aldım. Belçika Kraliyet Nişanı ile onurlandırıldım. Hayatımın 57 yılı Avrupa’da geçti. Ürettiğiniz sürece yaşlanmıyorsunuz.

-İtayan, Japon, İngiliz dünyadaki en büyük yatırımcılarla çalışıyoruz. Türkiye dışında Hırvatistan, Bulgaristan ve İran’da çok büyük enerji tesisleri kurduk. Hepsi hala çalışıyor. Bütün ortaklıklarımız devam ediyor.

KARADENİZ’DE ARAZİ TESPİTİ YAPILDI, İLK FAZ 11 MİLYAR EURO

-Yaşıma göre kendimi iyi hissediyorum ve ileriye dönük yatırım planları yapıyorum. Bundan sonra enerjide yenilenebilir enerji dönemi. Hakikaten yenilenebilir enerji insanlığa yapılan en büyük fayda. Kuzey Afrika’da solar enerji projeleriyle ilgileniyoruz. Avrupa firmalarıyla hidrojenle ilgili proje üzerinde çalışıyoruz. Hidrojeni metanole döndürüp taşınabilir hale getireceğiz ve ihraç edeceğiz. İki yıldır üzerinde çalışıyoruz. Almanlar ve Belçikalılar’la ortak olacağız. Teşvik için müracaatımızı yaptık. Karadeniz kıyısında arazi tespiti yapıldı. 2 milyon metrekare alanda olacak, yanında limanı kurulacak. Proje değeri 11 milyar euro. Daha da büyüyecek bu sadece ilk fazı. 2025’in ikinci yarısında projenin geliştirmesi, finansmanı ve mühendislik çalışmaları bitmiş olur.

“DEV SANTRALLERİ SÖKÜP İHTİYACI OLAN ÜLKELERE TAŞIYACAĞIZ”

-Elektrik sektöründeki çalışmalarımız da sürüyor. Birçok ülkede aşırı derecede yenilenebilir enerji yatırımı yapıldı. Artık kömür santralleri istenmiyor. Kurulmuş olan gaz santrallerinin büyük kısmı yaşlandı. Bazı ülkelerde fazla gaz santrali var. Biz kapasite fazlası olan ülkelerdeki santralleri söküp ihtiyacı olan ülkelere taşımak istiyoruz. Yine ortaklıkla yapmayı hedefliyoruz. Kontrat aşamasına geldik. Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Türki cumhuriyetler ikinci el santrallere acil ihtiyacı olan bölgeler. Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Sırbistan gibi ülkeler ihtiyacı olan ülkeler arasında…

LES OTTOMANS ULUSLARARASI ÖZEL KULÜBE DÖNÜŞECEK

-Les Ottomans, Covid döneminde boşaldı. 175 kişi çalışıyordu. Burası ayrı bir şirket ve başka bir yatırıma kefalet vermişti. Banka satma teşebbüsünde bulundu ama hukuken savaştık ve kazandık. Les Ottomans tamamen bizim. Şu anda ofis ve özel toplantılarım için kullanıyorum. Pandemiden sonra bala üşüşen sinekler gibi burayı ucuza kapatmak isteyenler oldu. Ama satmayı düşünmüyorum.

-Burayı sosyal bir kulübe çevirme planımız var. Referans ve davetiye ile girilebilecek en fazla 2 bin kişi civarında üyesi olacak. Donald Trump dahil başkanlar, Hollywood yıldızları burada kaldı. Burayı uluslararası private club’a dönüştürmek istiyoruz. Odalar, spa, gym, hamam gibi üniteler kalacak, 6 tane lokanta ve bir barı olacak. Özel toplantı ve görüşme odaları bulunacak.

ÜYELİK EN AZ 10 BİN DOLAR OLACAK, YENİ ZENGİNLER ALINMAYACAK

-50’nci yılımızı yurt içi ve yurt dışında kutlayacağız. İstanbul’daki kutlamayı Les Ottomans’ta yapacağız.

-Kulüp için Uzakdoğulu bir şirket model üzerinde çalışıyor. 10-12 milyon euro ek yatırım yapacağız. Üyelere özel uçak rezervasyonundan havalimanından limuzinle alınmaya kadar birçok hizmet verilecek. Yıllık 10 bin dolar veya üzeri bir üyelik aidatı olacak. Sadece referansı olanlar üye olabilecek. Her parası olan, özellikle yeni zenginleri almayı düşünmüyoruz.

BİYOLOJİK YAŞIM 56 ÇIKTI

-Kağıt üstündeki yaşınızı değiştiremiyorsunuz. Ama biyolojik yaşınızı hızlandırmadan büyütmek sizin elinizde. Ben arada kontrollere gidiyorum. Hesaplattım, biyolojik yaşım 56 çıktı.

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir