Uzmanı uyardı: Sadece akciğeri değil, çocukların zekasını da etkiliyor

Hava Kirliliği Beyin Gelişimini Nasıl Etkiliyor?

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan ve Environment International adlı bilim dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, erken ve orta çocukluk döneminde diğer çocuklara kıyasla daha yüksek hava kirliliğine maruz kalan çocukların beynindeki önemli bölgeler arasında daha zayıf bağlantı olduğu tespit edildi.

Çalışmada Hollanda’nın Rotterdam kentindeki 3 bin 626 çocuğun verileri incelendi. Hava kirliliğine maruz kalma durumu ile beyin bağlantısı arasındaki ilişki incelendi ve erken yaşta hava kirliliğine maruz kalmanın beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirlendi.

Çocukların doğumdan 3 yaşına kadar maruz kaldığı hava kirliliğinin, beyindeki bağlantıları azalttığı ve farklı bilişsel işlevlerin gerçekleşmesini sağlayan beyin ağlarına zarar verdiği ortaya çıktı.

Akciğer ve Beyin Arasındaki Bağlantı

Hava kirliliği konusunda açıklamalarda bulunan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Danışman Nöroloğu Doç. Dr. Semih Ayta, hava kirliliğinin iç veya dış ortam havasının kimyasal, fiziksel veya biyolojik ajanlarla kirlenmesi olduğunu belirtti. Ozon, kükürt dioksit, azot dioksit gibi kirleticilerin solunum sistemi üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğunu ifade etti.

Özellikle ince partikül maddelerin akciğer hücrelerine zarar verdiğini ve kana karışarak beyne ulaşabildiğini vurgulayan Dr. Ayta, hava kirliliğinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Çocuklarda Hava Kirliliği Etkileri

Çocukların hava kirliliğine özellikle hassas olduğunu belirten Dr. Ayta, hava kirliliğinin beyin gelişimini, algıyı, öğrenmeyi etkileyebileceğini ve hatta otizm spektrum bozukluğuna neden olabileceğini söyledi. Hava kirliliğinin ayrıca çocuklarda epilepsi, baş ağrısı gibi sağlık sorunlarını artırabileceğini açıkladı.

Hava kirliliği ile mücadelede fosil yakıtlardan uzaklaşmanın önemine vurgu yapan Dr. Ayta, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, hava kirliliği izleme istasyonlarının sayısının artırılması ve verilerin halka şeffaf bir şekilde ulaştırılmasının önemine dikkat çekti.

Hava kirliliğinin azaltılması için tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini belirten Dr. Ayta, hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerine karşı farkındalığın artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Related Posts

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Nijerya’da 60 milyon kadın rahim ağzı kanser riski altında

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya’da yaklaşık 60 milyon kadının rahim ağzı kanseri riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri sezaryen olabilir

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri sezaryen olabilir

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.