Parayı elektriğe değil dağıtıma ödüyormuşuz! Yüzde 642 artış!

Elektrik Tarifelerinde Yapılan Son Düzenlemeyle Dağıtım Bedeli Enerji Bedelinin Üç Katına Çıktı

Gazeteci Naki Bakır’ın yorumlarına göre, elektrik tarifelerinde yapılan son değişiklikle birlikte, dağıtım bedeli enerji bedelinin yaklaşık üç katına kadar çıktı. Bu durumda vatandaşlar, kullandıkları elektriğin bedelinin neredeyse dört katını dağıtım şirketlerine ödemek zorunda kalıyorlar.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Yeni Tarifesi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 5 Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe koyduğu yeni tarifeye göre, konutlarda kullanılan elektrik enerjisine yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu artış, yıllık tüketim limiti aşılmayan perakende satış tarifesi kapsamındaki konut abonelerini etkiliyor.

5 Nisan 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan elektrik zammı konutlar için belirlenen 8 kWh limitinin altında kalan kullanıcılara uygulanan perakende enerji bedelinde bir zam olmamıştı. Yüksek tüketimdeki kullanıcılar için 1 kWh’da uygulanan 1,391181 lira bedel, %16,1 artışla 1,61546 liraya yükseldi. Konut aboneleri için dağıtım bedeli ise %34,5 artışla 1,836166 liraya yükseltildi.

DAĞITIM BEDELİ PAYI YÜZDE 70,9’A ÇIKACAK

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin asgari yaşam standardını korumak için aylık 230 kWh elektrik tüketeceği tahmin ediliyor.

Nisan 2025’teki zammın ardından, aylık ortalama 7,67 kWh tüketen bir konutun elektrik faturası 476,6 TL’den 595,8 TL’ye yükseldi. Fatura içinde enerji bedeli 113,6 TL iken, dağıtım bedeli 422,3 TL olarak gerçekleşti. Vergi ve fonlar ise 59,8 TL olarak belirlendi. Bu durumda faturanın yalnızca %19,1’i enerjiye, %70,9’u dağıtıma ve %10’u vergi ve fonlara ayrıldı. Dağıtım bedelinin enerji bedelinin yaklaşık dört katına çıktığı gözlemlendi.

“Elektrik Dağıtımı Özelleştirmelerinin Yurttaşlara Yarattığı Yükün Son Dört Yıllık Kısmı”

Nisan 2021’de dört kişilik ailenin elektrik asgari faturası 183,4 TL seviyesindeydi. Bu bedelin %49,7’si enerji bedelinden, %31’i dağıtım bedelinden ve %19,2’si ise vergi ve fonlardan oluşuyordu.

Dört yıllık süreçte, Nisan 2025’te 595,8 TL’ye yükselen aynı tüketimin faturası %224,8 oranında artarak 3,2 katına çıktı. Artışta özellikle dağıtım bedellerinin etkili olduğu belirlendi. Enerji bedeli sadece %24,5 artarken, dağıtım bedeli %642,2 artırıldı.

Eğer dağıtım bedelinde bu kadar yüksek bir artış yaşanmasaydı ve enerji üretim maliyetlerindeki artışla paralel olsaydı, fatura toplamındaki artış %24,5 ile sınırlı kalacaktı. Bu durumda, Nisan 2025 itibarıyla aynı tüketim için 595,8 TL yerine 228 TL’lik bir fatura ödenecekti.

EMO, bu farkı “Elektrik dağıtımı özelleştirmelerinin yurttaşlara yarattığı yükün son dört yıllık kısmı” olarak nitelendiriyor. Oda, enerji üretim maliyetlerinde artış olmasa bile dağıtım bedeline zam yapıldığını ve özellikle düşük gelirli vatandaşlardan dağıtım şirketlerine kaynak aktarıldığını vurguluyor.

Dağıtım 21 Özel Şirket Tarafından Sağlanıyor

Elektrik sektörünün liberalleşmesiyle, dağıtım hizmetleri 21 bölgeye ayrılarak özel şirketler tarafından sağlanmaktadır. Her bölgedeki dağıtım şirketi tek yetkili olarak hareket eder ve tüketicilere elektrik hizmeti sunar.

“Ucuz, Kaliteli ve Güvenilir Enerjiye Erişim, Tüm Yurttaşlar İçin Temel Hak”

EMO, dağıtım bedelindeki aşırı artışın, hizmetin yüksek fiyatla sunulduğunun temel göstergesi olduğunu belirtiyor.

“Ucuz, kaliteli ve güvenilir enerjiye erişim, tüm yurttaşlar için temel hak” olan EMO’nun değerlendirmesi şu şekilde:

“Dağıtım şirketlerine kaynak aktarıldığı bir Türkiye tablosunu geride bırakmalıyız. Enerji sektöründe, ticari ve siyasi çıkarlardan uzak, genel ekonomiyi destekleyecek şekilde tarifeleri belirleyebilen özerk bir yönetim oluşturulmalıdır. Arz güvenliğini sağlamak ve maliyetleri düşürmek amacıyla özelleştirilen üretim tesisleri ve dağıtım bölgeleri acilen kamulaştırılmalıdır.”

Related Posts

Ümit Özdağ, turizmde 10+1 izin sistemine tepki gösterdi: Patron Bakan, işçiye dinlenme hakkını bile çok görmektedir

Ümit Özdağ, turizmde 10+1 izin sistemine tepki gösterdi: Patron Bakan, işçiye dinlenme hakkını bile çok görmektedir

Borsa haftaya yatay başladı (14 Temmuz 2025)

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,26 değer kazanarak 10.358,46 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 0,14 puan artışla 10.358,61 puana çıktı. Bankacılık endeksi …

Zarif, rahat ve sofistike yaz stiliyle Pitti’de Damat Tween rüzgarı

Damat Tween, Floransa’da düzenlenen dünyanın en prestijli erkek moda fuarı Pitti Uomo’da ipek, keten ve pamuk dokularla zarafeti rahatlıkla birleştirdiği ve yaz mevsimini sofistike deneyime dönüştürdüğü İlkbahar/Yaz 2026 koleksiyonu ile lüks erkek modasında geleceğin vizyonunu gözler önüne serdi.

Sanayi üretiminde toparlanma sinyali

Mayıs ayı sanayi üretimi verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından yayımlandı. Açıkalanan veriler sanayi üretiminin yıllık yüzde 4,9 arttığının gösterdi. Sanayi sektörünün alt kalemlerine bakıldığında: Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü …

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.